Ultrazvuk abdomena pruža dragocene informacije o stanju unutrašnjih organa stomaka: žučne kese i žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezda, mokraćne bešike, prostate, krvnih sudova stomaka, abdominalne aorte

Ovaj pregled se obavezno radi kod:

  • neobjašnjivih bolova u trbuhu
  • neobjašnjivih bolova ispod desnog rebarnog luka, bolova kao “tištanje”, sa širenjem ka desnoj lopatici, promena i oboljenja na jetri (tzv. fokalne promene, npr. metastatske promene na jetri u svrhu kontrole bolest)
  • bolova su u predelu stomaka koji se šire kao “pojas”ka kičmenom stubu, od izuzetne važnosti su za pregled gušterače (pancreas-a)
  • upala i promena na žučnoj kesi: “tištanje” sa desne strane, probadanje, “bockanje”
  • bolovi u lumbalnom predelu, gde je anatomska pozicija bubrega, tištanje, probadanje, “bockanje”, zahteva obavezan ultrazvučni pregled bubrega i celog urotrakta (mokraćovoda, mokrovoda, mokraćne bešike, kod muškaraca prostate, kod žena janike)
  • smetnji pri mokrenju: često mokrenje, nemogućnost zadržavanja mokraće, pojave krvi u mokraći uz merenje rezidualnog urina (urin koji nakon mokrenja ostane u mokraćnoj bešici)
  • Prostata: često mokrenje, noćno često mokrenje, mokrenje “u dva mlaza”, zahteva ultrazvučni pregled uz laboratprijske pretrage PSA i FREE PSA i to najbolje, transrektalnom ultrazvučnom sondom, koju poseduje naša ordinacija, (mala sonda koja se plasira kroz anus u rektum, te iz najbliže pozicije snima prostatu- pregled je bezbolan )
  • svih drugih stanja prema proceni lekara specijalista

 

Priprema za ultrazvučni pregled abdomena:
Ne jesti ništa 7-8 sati pre pregleda. Dozvoljeno je uzimanje tečnosti: voda, čaj, kafa. 
2 sata pre pregleda popiti 3 čaše obične vode vode.

Zakažite/Pitajte

U ovoj rubrici možete u svako doba, 0-24h, zakazati pregled u našoj ordinaciji. Možete postaviti i pitanja lekaru o svojim zdravstvenim problemima.

Savet lekara

Pogledajte našu stranicu Savet lekara i pročitajte tekstove vezane za melanom, hipertenziju, rak dojke...saslušajte savete i iskustva drugih pacijenata.

Vesti iz medicine

Pročitajte aktuelne vesti iz sveta mediicne, budite sigurni da ih i mi pratimo i primenjujemo kako bi kvalitet naših usluga bio na vrhunskom nivou.

O nama

Od samoga početka, nastojimo da našim pacijentima omogućimo širok spektar usluga, tako da na jednom mestu svi članovi porodice i pacijenti, od najmlađih do najstarijih, mogu da reše sve svoje zdravstvene probleme. Usluge su dostupne 24 sata, vrhunskog su kvaliteta i nivoa, a potpuno su prilagođene željama i potrebama pacijenta.

Kontakt